+Запишете час онлайн
Ултразвукова терапия
sound

Ултразвукова терапия

Ултразвукова терапия е форма на физикална терапия, която използва високочестотни звукови вълни за лечебни цели. Тази терапия се прилага често в областта на физиотерапията и рехабилитацията за облекчаване на болка и насърчаване на възстановителните процеси в тялото.

Ултразвук на ръката
Ултразвукова терапия за гривнена става

Как функционира ултразвуковата терапия?

 • Генериране на звукови вълни: Ултразвуковата терапия използва устройство, което генерира високочестотни звукови вълни, които се предават чрез гел или специален крем върху кожата до засегнатата област.
 • Проникване в тъканите: Тези звукови вълни проникват в меките тъкани на тялото и причиняват микровибрации, които могат да имат различни ефекти върху клетъчните процеси и кръвообращението.

Приложения на ултразвуковата терапия:

 1. Облекчаване на болка и запаление: Ултразвукът може да помогне за облекчаване на болка, свързана с различни състояния като артрит, спортни наранявания или други мекотъканни увреждания.
 2. Подпомагане на рехабилитацията: Терапията се използва и за ускоряване на процеса на възстановяване след травми или операции, като се смята, че помага за подобряване на циркулацията на кръвта и стимулиране на бързото възстановяване на тъканите.
 3. Подобряване на гъвкавостта и функционалността на мускулите: Ултразвукът може да помогне за подобряване на гъвкавостта на мускулите и сухожилията, като се улеснява движението и функционалността на засегнатите области.

Важно е да се има предвид:

 • Консултация със специалист:
  Винаги е важно да се консултирате с лекар или физиотерапевт, преди да започнете лечение с ултразвукова терапия, за да се оцени дали този вид терапия е подходящ за вас и как да бъде приложен.
 • Индивидуален подход:
  Лечението с ултразвук обикновено се индивидуализира в зависимост от състоянието на пациента и конкретните му нужди.