+Запишете час онлайн
Мануална терапия на врат

Мануална терапия

Мануална терапия е форма на физикална терапия, която използва ръчни техники и манипулации на тъканите и ставите на тялото с цел подобряване на функцията на тъканите, облекчаване на болка и подпомагане на възстановителните процеси.

MoveWell с фокус върху лечението на коляното
Лечение на колянна става, индивидуален подход към възстановяването и здравето.

Как функционира мануалната терапия?

  • Ръчни техники и манипулации: Мануалните терапевти използват различни техники, като масажи, стречинг, меки тъканни техники (като миофасциално освобождаване), манипулации на стави и други ръчни приложения върху мускулите и ставите.
  • Подобряване на мобилността и функцията: Целта на мануалната терапия е да подобри мобилността на ставите, гъвкавостта на мускулите и да намали напрежението или болката в определени области на тялото.

Приложения на мануалната терапия:

  1. Облекчаване на болка: Мануалната терапия може да помогне да се облекчи болката, свързана с мускулни напрежения, спазми, артрит, спортни наранявания и други мекотъканни увреждания.
  2. Подпомагане на възстановяването: Тя се използва и за ускоряване на процеса на възстановяване след травми или операции, като се улеснява циркулацията на кръвта и стимулира бързото възстановяване на тъканите.
  3. Подобряване на гъвкавостта и функционалността: Мануалната терапия може да помогне за подобряване на гъвкавостта на мускулите и ставите, което подобрява функционалността и движението на тялото.

Важни аспекти:

  • Индивидуален подход: Тъй като мануалната терапия изисква ръчни техники, винаги е важно да се извършва от квалифициран и лицензиран специалист – мануален терапевт или физиотерапевт с опит.
  • Консултация със специалист: Преди да започнете лечение с мануална терапия, е добре да се консултирате със специалист, особено ако имате предишни здравословни проблеми или наранявания. Те ще определят подходящите техники и терапии за вас.